Nem eresztem bő lére, csupán annyit mondanék, ha nem neked készült az étel, vagy nem istenes, jobban teszed, ha kihagyod az étkezést. Továbbá egyedül enni sem nagy élvezet. Az evés örömét közölni kell a szeretteiddel, kivel töltekezel, s az érzékelhető összefüggéseket folyamatosan tudatni a Mindenhatóval, ki megteremtette eme fenséges gyönyör lehetőségét.

A jó bor sem maradhat el a magyar ember asztaláról. Ha szerencséd vad, s atyád egy kisebb házi pincészetet hagyott rád, amit tovább fejleszthetsz az évek folyamán, akkor egy kis odafigyeléssel, állhatatos munkával, szakértelemmel egészen kitűnő, de mindenképpen tiszta, vegyszermentes borokhoz szoktathatod hozzá a te és köreid szervezetét. Bizony, ha megszokjátok egymást, már a legkülönb francia, spanyol, kaliforniai palackos borok sem jelentenek egyebet majd, mint piaci kényszerűségből ízbeállított magakellető kotyvalékok, melyek elfogyasztása után csak a fejed, meg a gyomrod fáj. A mi Magony testvéreink oltványkészítéssel foglalkoznak Mátraalján, így könnyű kiválasztanod a neked legkedvesebb fajtákat, sorokat, s leszüretelheted, kibogyózhatod, préselheted otthon a mindig vissza-vissza járó baráti társaság segítségével. -Ferikém! Van még abból az Irsaiból, tudod?- Van még egy pár régi palackkal, de inkább ezt a muskotályt hoznám a hordóból, tudod, meg kéne kóstolni, most mit mutat, s majd utána mgnézném még a Medinát is, mert már jó két hete nem láttam. Így megy ez nálunk. Szívesen fogadlak, ha jössz, téged is. Ha még marad a mangalica sonkából, amit télen vágtam Somogyban a vadőrnél, azt is kapsz hozzá. Vagy gyorsan sütök parázson kis tarja-szeletecskéket, füveket a kertben találok hozzá eleget, mert volt gondunk rá ültetni Anyóval. A kenyeret is saját búzából őrölt teljes lisztből sütjük a kemencében, ha csak tehetjük. Tisztára giccs, mi? Az ember fölösleges kényszerűségekkel eltöltheti az életét, de ki kell ismernie minden elemét, mi az igazi, mi a hiteles, mi a szeretetteljes. Azt kell keresni azok után újra, minden nap.

A TÖRPEHARCSÁT óvatosan fogd, tüskéje hosszantartó fájdalmat okozhat. Nem kell szorítani, csak gyöngéden egyensúlyozd a markodban. Szedd ki a kevés belsejét, tűzd rá magát a halat a nyársra, épp hogy átmelegedjen a közepe, úgy kész is. Eheted só nélkül. Abban biztos lehetsz, hogy mindenfajta hal a legtökéletesebb a kifogás után nyárson megsütve. A KESZEG jó ízű, paprikás lisztben megforgatva, olajon kisütve, SÜLLŐT sima liszttel kell. Filézett CSUKÁT panírban,- mustár, tejföl, citrom, foghagyma, bors, só, tojássárgájával összekevert mártással-. Nyárson a csuka kívánja, hogy szalonnával tűzdeljed. PISZTRÁNGOT vajon, KECSEGÉT rákkal együtt, jénaiban szoktuk készíteni. Innentől már bonyolódhatik a fűszerezés, saját ízlés szerint. Pörköltet 3 kg feletti tiszai nyurgaponty-ból, vagy harcsából érdemes készíteni túrós csuszával. Ha találsz kora-nyári visszamaradt vizeket, hol a csukák már egymást eszik, akkor a következőt tegyed. Három nagyobbat tölts meg vereshagymával, petrezselyemmel, a kisebbeket foghagymás gombával. Tedd tepsibe őket szellősen, hasukkal lefelé, majd egyformára vágott gesztenye, krumpli és hagyma-darabokkal körítsd. Reája rostot állíts, amin a nagyobbak fölé szalonna szeleteket helyezel, hadd csepegtessék a drága zsírjukat rájok, s úgy süsd ki kemencében. Csak gyömbérrel szórd meg kissé.

Ha bolti gombát akarsz ízletesen elkészíteni, akkor almával együtt varrd a kacsának a belsejébe, azt rakd be egy több napja pácolt kisebbfajta vietnami csüngőhasú malacba, s úgy tedd a kemencébe. Résen légy, hogy jusson neked is belőle! Nyárson jó ritmust ad ki a "szalonna-hagyma-békacomb, szalonna-hagyma-békacomb", citrommal csepegtetve. Taiwanon a békát egészben, kibelezve árulják. Nem értenek az esztétikához! Egyre kevesebb már az ürge, pedig ügyesen, a hasának hosszanti felvágása nélkül kibelezve, jó dolgokkal megtömve, impozáns látványt nyújt az asztalon, kivált sznob társaságban. ÁGYASLEVEST leginkább öreg fácánból, vagy gyöngytyúkból készíts lassú tűzön, türelmesen főzve, kevés tárkonnyal. Vajon párolj egyformára vágott sárgarépa, spárga, gomba darabkákat, s a tányér leves közepébe fektesd, majd takard be puha tejföllel. Varjúból még ízletesebb, de azért magasra kell mászni, nem minden fészekben találsz fiókát, átlasszózod magad a másikra, onnan tovább, szóval fáradságos munka. Keress a bokorban egy villás ágat, a fejét akaszd vele, s úgy húzd le róla a kabátot, miután a nyakánál megindítád egy vágással. Vegetát és egyéb ételízesítőt ne használj, hanem ültess lestyánt, erre az ízre vágysz biztosan! Minden évben kihajt, de a gyökerét szárítva is felhasználhatod. Így cselekedjél!